Rukola z grzankami
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 02.12.2005, 08:44
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 3 pęczki rukoli
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 kromki pieczywa tostowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów
- 2 łyżki parmezanu w płatkach
- sól, pieprz
Reklama
Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce liści, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski.
Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, kromki pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć, wymieszać z oliwą. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wsypać kostki pieczywa, podsmażyć, osączyć.
Ocet balsamiczny utrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i cukrem, wymieszać z resztą oliwy.
Rukolę, pomidory, grzanki, kapary, orzeszki wymieszać, polać sosem, posypać parmezanem.
Reklama
Reklama
Reklama