Różowy poemat - tort
Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 45 minut
Oczekiwanie: 3 i 1/2 godz.
Porcja: 440 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
KRUCHE CIASTO:
- 5 dag zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- żółtko
- 10 dag konfitury malinowej
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka octu winnego
- łyżka oleju
- tłuszcz i bułka tarta lub pergamin do formy
KREM:
- 1 kg malin
- torebka galaretki malinowej
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 1/2 kg mielonego białego sera
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- białko
- 3 łyżki soku malinowego
- 1/2 l kremówki
1. Kruche ciasto: migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, włożyć do miski. Dodać mąkę, wiórki masła, cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Owinać je w folię, schładzać 30 min. Rozwałkować na placek, wyłożyć nim tortownicę (28 cm), ponakłuwać. Piec 15 minut w temp. 200 C. Gorące ciasto posmarować konfiturą.
2. Biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym żółtka, przesiane mąki, ocet i olej. Ciasto nałożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić, przekroić na 3 krążki.
3. Krem: maliny przebrać. 2/3 zmiksować na pur e. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance gorącej wody, wymieszać z połową pur e malinowego i 3 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Resztę pur e malinowego zmiksować z serem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem.
4. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku, wymieszać z kremem serowym. Wstawić do lodówki. Białko ubić z 2 łyżkami cukru. Kremówkę ubić. Białko i bitą śmietanę wymieszać z tężejącym kremem malinowym.
5. Krążek biszkoptu położyć na kruchym cieście, rozsmarować 1/3 kremu. Na nim kłaść następne dwa krążki, przekładając je pozostałym kremem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe maliny rozłożyć na wierzchu, owoce polać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.