Reklama

Krewetki w cieście
Porcja: 217 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
●opakowanie mrożonych krewetek królewskich (ok. 250 g) ●jajko ●2 łyżki mąki ●1 i 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina musującego ●1/2 l oleju ●liście pora ●sól ●biały pieprz
■Krewetki gotować 3 minuty we wrzątku. Osączyć. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
■Żółtko wymieszać z mąką, 1/2 łyżeczki soli i dużą szczyptą pieprzu. Mieszając, dolać tyle wina, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać.
■Olej wlać do rondla, mocno rozgrzać. Każdą krewetkę maczać w cieście. Smażyć w oleju (ok. 8 minut). Układać na papierowym ręczniku. Gdy krewetki ociekną z tłuszczu, podawać (np. z ryżem) udekorowane porem pokrojonym w wąskie paski.

Reklama

Sałatka owocowa z zabajone
Porcja: 264 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4 osób
●6 żółtek ●szklanka cukru ●cukier waniliowy ●1 i 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina musującego ●mały świeży ananas ●papaja ●grejpfrut ●pomarańcza ●2 mandarynki ●2 kiwi ●sok z cytryny ●2 łyżki płatków migdałów
■Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będą gęste, wlewać stopniowo wino, ubijając. Naczynie z sosem zabajone odstawić i dalej ubijać, aż ostygnie.
■Z ananasa odciąć pióropusz i skórę, usunąć trzpień. Pokroić w kawałki. Papaję przekroić, usunąć pestki, obrać. Pociąć w kostkę. Z cytrusów usunąć skórkę. Pokroić. Kiwi obrać, pociąć w cząstki.
■Owoce ułożyć w salaterce. Skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Polać sosem zabajone. Deser posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Polędwiczki w aromatycznym sosie
Porcja: 350 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4 osób
●500 g polędwiczek wieprzowych ●1–2 szalotki ●skórka starta z cytryny ●szklanka wytrawnego wina musującego ●po 2 łyżki masła i oliwy ●gałka muszkatołowa ●duża szczypta mielonego cynamonu ●sól ●pieprz
■Mięso opłukać. Oprószyć solą i pieprzem. Szalotki obrać, posiekać. Wymieszać z 1/3 szklanki wina oraz skórką z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso. Chłodzić 30 minut.
■Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Na połowie tłuszczu zrumienić mięso z obu stron. Ułożyć je na blasze. Polać marynatą i resztą tłuszczu. Piec 35 minut w 180°C (w połowie pieczenia mięso odwrócić).
■Polędwiczki wyjąć. Sos z pieczenia zlać. Zmiksować z resztą szampana. Chwilę gotować. Doprawić gałką, cynamonem, solą i pieprzem. Sosem polać pokrojone w plastry polędwiczki.


Mus z łososia
Porcja: 470 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 4 osób
●400 g wędzonego łososia ●2 łyżki oliwy ●1/2 szklanki śmietany kremówki ●sok i skórka starta z 1/2 cytryny ●łyżeczka żelatyny instant ●1/2 szklanki białego wytrawnego wina musującego ●plasterki cytryny ●kilka zielonych liści pora ●sól ●pieprz
■Łososia posiekać i zmiksować razem z oliwą. Wymieszać z kremówką. Dodać sok, skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
■Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wystudzić. Razem z winem dodać do łososia. Wymieszać.
■Masę włożyć do małych, przepłukanych zimną wodą salaterek. Chłodzić minimum 5 godzin.
■Każdą porcję musu przełożyć na talerz. Podawać udekorowaną plasterkiem cytryny i oplecioną paskiem sparzonego pora.
Odrobina luksusu
Choć słowem „szampan” określamy każde wino z bąbelkami, nazwa ta jest zastrzeżona dla wina musującego wytwarzanego w określony sposób w jednym tylko regionie na świecie: w Szampanii we Francji. Ten kojarzony z luksusem trunek służy zwłaszcza spełnianiu toastów, jednak w kuchniach niektórych narodów (głównie francuskiej i rosyjskiej) bywa też składnikiem rozmaitych potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z innymi wyrafinowanymi produktami: łososiem, jesiotrem, ostrygami. Z szampana przyrządza się też desery (np. sorbety) i koktajle (najbardziej znany to Kir Royal z likierem z czarnej porzeczki). Warto pokusić się o przygotowanie „szampańskich” potraw. Do tego celu nie jest konieczny oryginał – równie dobrze możemy wykorzystać wina musujące.

Omlety z czekoladą
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
●tabliczka gorzkiej czekolady ●1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny ●kieliszek rumu ●4 jajka ●8 łyżek półsłodkiego musującego wina ●szczypta cukru waniliowego ●2 łyżeczki masła ●łyżka smażonej skórki z pomarańczy ●cukier puder do posypania ●szczypta soli
■Czekoladę połamać. Rozpuścić na parze z łyżką wody. Wymieszać z rumem i skórką startą z cytryny.
■Jajka rozbić, lekko roztrzepać z winem, solą i cukrem. Na mocno rozgrzanym maśle usmażyć z masy jajecznej dwa omlety. Na każdym rozsmarować grubą warstwę czekolady (część czekolady można odłożyć do polania).
■Omlety złożyć. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować wiórkami skórki z pomarańczy (ewentualnie polać resztą czekolady).

Wschód słońca
Na 1 porcję
●1–2 truskawki ●łyżka gęstego syropu truskawkowego ●białe wino musujące Dorato ●listki melisy do dekoracji
■Truskawki opłukać, pokroić w cząstki. Syrop wlać na spód kieliszka. Włożyć truskawki. Dopełnić winem (delikatnie, by nie zmieszało się z syropem). Udekorować listkami melisy.

Ognisty pocałunek
Na 1 porcję
●kilka kostek lodu ●łyżeczka soku z cytryny ●1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki ●czerwone wino musujące Dorato
■Kostki lodu wrzucić do kieliszka. Wlać oba soki. Uzupełnić winem.

Reklama

Pomarańczowy kielich
Na 1 porcję
●kilka kostek lodu ●1/2 szklanki soku pomarańczowego ●20 ml syropu cytrynowego ●wino musujące Dorato ●wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy do dekoracji
■Lód wymieszać w shakerze z sokiem i syropem. Przelać do kieliszka. Dopełnić winem Dorato. Udekorować wisienką i pomarańczą.
Użyteczne akcesoria
Zapobiegną ucieczce bąbelków, gdy nie zużyjemy od razu całego trunku. Pomogą też ustalić, czy wino jest dobrze schłodzone. Korek z zaciskami – przydatny, gdy zostawiamy napoczętą butelkę szampana na 1–2 dni w lodówce. Duka, 16 zł.
▼Korek z gumową uszczelką. Duka, 79,90 zł (w komplecie z termometrem).
▼Termometrem sprawdzimy temperaturę wina (najlepsza to ok. 8ºC).

Reklama
Reklama
Reklama