Rożki z soją w cieście francuskim
Przygotowanie: 1,5 h, kaloryczność 340 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 28.01.2009, 09:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 10 dag soi
- marchewka
- ziemniak
- cebula
- 2 łyżki masła
- 20 dag ryżu
- łyżka rodzynek
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- sól, pieprz
- kminek
- cynamon
- kurkuma
- mrożone ciasto francuskie
- 2 łyżki mleka
Reklama
Soję zalej na noc wodą. Osącz, zalej świeżą wodą i gotuj 1 godz. Marchewkę i ziemniak pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym w rondlu maśle. Dodaj opłukany ryż, marchewkę, ziemniak i rodzynki, ciągle mieszając, smaż 5 min. Wlej bulion, dodaj soję, przypraw do smaku, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty. Ciasto rozmroź, rozwałkuj na placek grubości 3 mm, pokrój na kwadraty o boku 15 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i zlep brzegi, formując rożki. Posmaruj je mlekiem i piecz 30 min w temp. 220°C.
Reklama
Reklama
Reklama