Reklama

porcja: 191 kcal
przygotowanie: 20 minut
na 10 porcji
l szczypta cynamonu
l 3 goździki
l 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
l kilka ziaren ziela angielskiego
l łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy
l 1/2 laski wanilii
l 200–300 g miodu
l 1/2 l wódki, np. Stock Prestige Citron
Cynamon utłuc z goździkami, gałką muszkatołową i zielem angielskim. Wsypać do rondelka. Chwilę podgrzewać. Dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, rozkrojoną laskę wanilii i miód wymieszany ze szklanką letniej wody. Zagotować. Odstawić i wymieszać z wódką (nie gotować). Płyn przelać do butelki, zamknąć i odstawić na 24 godziny. Nalewkę przed podaniem przecedzić. Podawać najlepiej na gorąco w małych filiżankach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama