Rosół wegetariański, kotlety schabowe czy gołąbki w wersji wege? Oszalejesz na punkcie tych przepisów
Nie wyobrażasz sobie tradycyjnych potraw w wersji wege? Nic bardziej mylnego. Poznaj nasze przepisy na twoje ulubione dania ale w formie wegetariańskiej. Rosół, kotlety schabowe czy mielone od dzisiaj mogą mieć inny smak.
W tym artykule:
- Rosół, schabowy i mielony: tradycyjne potrawy w wersji wege
- Przepis na rosół wegetariański czyli bulion warzywny
- Kotlety schabowe w wersji wege
- Kotlety z selera
- Kotlety kartoflane
- Gołąbki wegetariańskie
Rosół, schabowy i mielony: tradycyjne potrawy w wersji wege
Kto z nas jest w stanie wyobrazić sobie obiad bez tradycyjnych polskich potraw. Rosół, kotlet schabowy, mielony jak u babci czy gulasz. Kuchnia praktykowana przez nasze babki, mamy, często gości na naszych stołach, zwłaszcza w niedzielę. Przez lata przyzwyczajeni do tych dań, przekazujemy je z pokolenia na pokolenie i często trudno nam sobie wyobrazić, że nasza kuchnia może być inna. Nie chcemy zmieniać waszych nawyków, ale jeśli czasami nachodzi was myśl, czym można zastąpić te potrawy w wersji wegetariańskiej, to spieszymy z pomocą.
Poniżej znajdziecie przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale w wersji wege. W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu, który wypada 11 stycznia, zachęcamy was do otworzenia się na nowe smaki. Rosół warzywny, kotlet schabowy czy mielony wegetariański. Czemu nie?
My poeksperymentowałyśmy w naszej kuchni i was również do tego zachęcamy.
Przepis na rosół wegetariański czyli bulion warzywny
Z przygotowaniem rosołu wegetariańskiego będziecie mieć najmniej problemu, zwłaszcza jeśli na waszych stołach gościł tradycyjny rosół.
W tym przypadku przygotowujemy wywar warzywny jak w klasycznym rosole, tylko bez dodatku mięsa. Bulion warzywny będzie tym bardziej esencjonalny, jeśli dodamy dużo różnorodnych warzyw. Nie bójmy się dorzucić liści kapusty czy gałązek selera naciowego.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka korzenia selera
- 1 por
- liście kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki natki pietruszki
- ok. 2/3 łyżeczki soli morskiej + świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać por i liście kapusty.
Umyć cebulę i dorzucić nieobraną. Jeśli macie w domu kuchenkę gazową, warto delikatnie "przypalić" łupiny cebuli. Da nam to piękny aromat bulionu. Następnie dodajemy seler naciowy, czosnek i pozostałe przyprawy.
Gotować pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem odcedzamy z warzyw i dodajemy łyżkę oliwy.
Ważne: Jeśli jesteście zwolennikami zostawiania warzyw w bulionie, żeby "naszedł", pamiętajcie wyjąć cebulę, żeby rosół nie skwaśniał.
Przeczytaj także:
Pułapki weganizmu, czyli najczęstsze błędy żywieniowe, jakie popełniają początkujący weganie [DIETETYK RADZI]
Decydując się na przejście na wegetarianizm, często zapominamy o podstawowych zasadach. Nasz ekspert, dietetyczka i biotechnolog medyczna Jagoda Dąbrowska podpowiada, jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i daje przyszłym weganom cenne wskazówki.Kotlety schabowe w wersji wege
Schabowy w wersji wege? Tak to możliwe. Odpowiednikiem takich kotletów są kotlety z boczniaków. Wegetarianie zachwycają się nimi, dlatego warto chociaż raz ich posmakować. Jak je przygotować? Poniżej zdradzamy przepis krok po kroku.
Składniki:
- 6 boczniaków
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Boczniaki dokładnie myjemy i odcinamy kapelusze. Suszymy je na ręczniku papierowym. Kiedy wyschną, obtaczamy w mące, następnie w jajku z solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju. Kiedy uzyskają złocisty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe kotlety możemy podać z kartoflami i surówką.
Kotlety z selera
Kiedy myślimy o propozycjach na kotlety w wersji wegetariańskiej, wystarczy uruchomić wyobraźnię. My przedstawiamy propozycje na kotlety z selera.
Składniki:
- 1 seler
- 1 cebula
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- 2 jaja
- mielone migdały – 6-8 łyżek
- mielona papryka wędzona – 2 łyżeczki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Do gotującej wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i włoszczyznę. Dodajemy seler, najlepiej pokrojony w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotujemy go około 15-20 minut, aż zmięknie. Wyjmujemy seler i osuszamy na ręczniku papierowym. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Obtaczamy seler w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
To cię może zainteresować:
Wegetarianie, weganie, flexitarianie, pescowegetarianie - co jedzą i czym się różnią? Wszystko, co powinniście wiedzieć o dietach wykluczających lub ograniczających jedzenie mięsa
Diet opartych w znacznej mierze (lub w całości) na produktach roślinnych jest nawet... kilkadziesiąt! Jesteście ciekawi, co jedzą osoby, które deklarują się jako wegetarianie, weganie, czy flexitarianie? Zajrzyjcie do naszego wege-słownika!Kotlety kartoflane
Kotlety kartoflane to wyśmienita potrawa nie tylko dla wegetarian. Podane z sosem pomidorowym zachwycą każdego. Zdziwisz się, jak łatwo przygotować kotlety kartoflane. To również świetny pomysł na awaryjny obiad, kiedy w domu masz niewiele składników.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- jajko
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- sól morska jodowana drobnoziarnista
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Kiedy ostygną, mielimy na maszynce do mielenia lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Ścieramy cebulę, dodajemy mąkę i jajko. Mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor.
Kotlety kartoflane wyśmienicie smakują polane sosem pomidorowym. Wystarczy zeszklić cebulkę i dodać do sosu pomidorowego. Całość zagotować i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. My zdecydowanie polecamy wyciśnięty czosnek, bazylię, sól i pieprz. Polewamy kotlety i dekorujemy świeżą bazylią.
Sprawdź również:
Dieta wege szkodzi zdrowiu, a okno żywieniowe nie ma sensu? Dietetyczka obala najpopularniejsze mity związane ze zdrowym odżywianiem
Internet pełen jest "złotych" porad dotyczących tego, jak się powinniśmy się odżywiać. Niestety, wiele z nich niewiele ma wspólnego z prawdą. Postanowiłyśmy więc raz na zawsze rozprawić się z powielanymi mitami i wyjaśnić wam, jak w praktyce powinna wyglądać zdrowa dieta. A to wszystko z pomocą dietetyczki, Karoliny Madej.Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki na polskich stołach to klasyk. Czy można je przygotować w wersji bezmięsnej? Oczywiście i to na wiele sposobów. Poniżej przepis na gołąbki wege z soczewicą i pieczarkami w roli głównej. Pamiętaj, że soczewicę równie dobrze możesz zastąpić kaszą jaglaną czy ryżem. Nie bój się eksperymentować.
Składniki:
- kapusta włoska średnia 1 główka
- soczewica czerwona 180 g
- pieczarki 350 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- olej
- cukinia mała
- feta 150 g
- natka 1-2 łyżki posiekanej
- pieprz
- przecier pomidorowy 500 ml
- oregano 1 łyżeczka
- woda 500-600 ml
Składniki:
Zacznij od przygotowania farszu. Opłucz soczewicę i wrzuć ją do gotującej wody na 10 minut. Następnie odcedź i poczekaj aż wystygnie. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Dorzuć na patelnię pieczarki i smaż z cebulą około 4 minuty. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli puściła za dużo soku, odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj (soczewica, pieczarki z cebulą, cukinia, rozdrobniona feta, natka pietruszki). Dopraw do smaku. Farsz zawijaj w liście kapusty. Jeśli wolisz, możesz wcześniej sparzyć liście kapusty, żeby były miękkie.
Gołąbki umieść w garnku. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj oregano i czosnek. W razie potrzeby dolej wodę, żeby gołąbki nie przywarły. Gotuj pod częściowym przykryciem przez ok. 25 – 30 minut.
SMACZNEGO!