Roladki z szynki
Składniki na 4 porcje
- Krystyna Stryjewska, Naj
Opublikowano: 18.06.2008, 10:00
Reklama
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera gouda
- cebula
- marynowana papryka
- 20 dag pieczarek
- jajko
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki tartej bułki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Reklama
Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki umyj, osusz, pokrój na plastry. 2 łyzki masla rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę, dodaj pieczrki i pokrojona w paski paprykę. Duś ok. 5 minut, przypraw sola i pieprzem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Rozłóż plastry szynki, na każdym połóż plaster sera, następnie masę pieczarkową. Zwin roladki, zepnij wykałaczkami. Jajko rozkłóć na talerzu, na drugi wysyp tartą bułkę. Roladki maczaj w jajku, następnie w tartej bułce. Rozgrzej na patelni resztę masła, smaz na nim roladki ze wszystkich stron na chrupiąco.
Reklama
Reklama
Reklama