Roladki z porem i morelami
Przygotowanie: 25 minut
Duszenie: 25 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 4 duże filety z piersi kurczaka
- 4 małe pory
- 4 łyżki musztardy
- 10 dag suszonych moreli
- 3 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki rosołu z kostki
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
- 1/2 kg spaghetti
- łyżka masła
- Pory dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie każdy przekroić na 2 kawałki długości ok. 10 cm.
- W rondelku zagotować osoloną wodę, włożyć pory, gotować 5 minut, osączyć.
- Filety umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością musztardy.
- Chili przepołowić, usunąć pestki, umyć. Papryczki i morele pokroić w kostkę.
- Połowę chili odłożyć, resztę wraz z morelami rozłożyć na plastrach mięsa. Na każdym położyć po kawałku pora, zrolować i spiąć wykałaczką.
- Olej rozgrzać na patelni, zrumienić roladki. Polać rosołem wymieszanym z pozostałą musztardą, dusić 20 minut.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Masło stopić na patelni, wrzucić odłożone chili, przesmażyć i wymieszać z makaronem.
- Roladki zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Do sosu wlać śmietanę, zagotować. Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Danie podawać z makaronem, polane sosem.
NASZA RADA:
Roladki będą smaczniejsze, jeżeli do rosołu dodasz 2 łyżki mocnego alkoholu, np. żubrówki, brandy lub winiaku.