Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek szparagów
  • 4 plastry wieprzowiny od szynki (po 15 dag)
  • 10 dag mielonego mięsa
  • duża cebula
  • bulion
  • 4 łyżki śmietany
  • kminek, starta gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz
Reklama

Ziemniaki umyć, ugotować w wodzie z 1/2 łyżeczki kminku. Wystudzić, obrać i zemleć. Dodać jajka, mąkę, szczyptę gałki, posolić, wyrobić ciasto, przykryć.
Szparagi oczyścić, włożyć do wrzątku z solą, cukrem i łyżką masła, gotować 5 min. Osączyć.
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, rozsmarować mielo-ne mięso, ułożyć szparagi. Zwinąć ruloniki, obwiązać je nicią. Bulion rozpuścić w 1/2 l wrzątku.
Roladki obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do brytfanny. Wlać połowę bulionu, obłożyć posiekaną cebulą. Piec 20 min w 200°C podlewając bulionem. Sos doprawić śmietaną.
Z ciasta uformować wałek gr. 1 cm, pokroić na kawałki 5 cm. Zrumienić je na maśle. Krokieciki podawać z roladkami.

Reklama
Reklama
Reklama