Roladki pieczone z rozmarynem
Pożegnanie lata może być wspaniałą ucztą dla podniebienia. Obfitość warzyw, grzybów, owoców kusi miłą perspektywą: np. smakowitymi roladkami z cukinią i bakłażanem
- Claudia
PORCJA: 291 kcal
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
NA 4 PORCJE:
● 2 cukinie
● 2 małe bakłażany
● 25 g kaparów
● 80 g suszonych pomidorów w oleju
● 500 g serka śmietankowego
● 3 żółtka
● łyżka białego octu winnego
● łyżeczka posiekanego i kilka gałązek świeżego rozmarynu
● sól
● pieprz
Cukinie i bakłażany umyć, osuszyć, a następnie obieraczką do warzyw pociąć w podłużne, cienkie plastry. Kapary i pomidory drobno posiekać. Połączyć z serkiem, żółtkami, octem i posiekanym rozmarynem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę rozsmarować na plastrach cukinii i bakłażana. Zrolować je. Naczynie żaroodporne posmarować olejem z pomidorów i ułożyć w nim roladki, przedzielając je gałązkami rozmarynu. Zapiekać ok. 25 min w 200°C. Podawać na ciepło lub zimno.