Rolada z szynką i szałwią w sosie pomidorowym
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 20 minut
Porcja: 160 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 8 plastrów cielęciny (po 6 dag)
- 8 cienkich plastrów szynki (np. parmeńska, wędzonka krotoszyńska lub szlachecka)
- 8 listków szałwii
- 4 łyżki startego parmezanu
- marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- puszka pomidorów w kawałkach
- sól, pieprz
- Plastry cielęciny opłukać, osuszyć, lekko rozbić (najlepiej przez kawałek folii). Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Plastry szynki położyć na sznyclach. Listki szałwii rozłożyć na szynce, posypać parmezanem. Sznycle zwinąć, dokładnie spiąć wykałaczkami.
- Marchewkę oczyścić, oskrobać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć roladki, obsmażyć je ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną marchewkę i plasterki selera, krótko razem smażyć.
- Mięso zalać winem i bulionem. Włożyć pomidory razem z zalewą. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Roladki wyjąć, sos z duszenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.