Rolada z rukolą
Przygotowanie: 25 min
Duszenie: ok. 1 godz
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 1 kg piersi indyka
- garść rukoli lub kilka liści kapusty pekińskiej
- cebula
- ząbek czosnku
- 20 dag tłustego twarogu
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 plastry gotowanej szynki
- 1/2 l bulionu drobiowego z kostki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki oleju
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Mięso opłukać, osuszyć, naciąć wzdłuż tak, by powstał duży płat, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Rukolę lub kapustę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.
Dosypać rukolę lub kapustę, przesmażyć. Dodać twaróg i bułkę tartą, wymieszać i przyprawić.
Na mięsie rozłożyć plastry szynki, rozsmarować masę serową. Mięso zwinąć i ściśle obwiązać nicią kuchenną.
Resztę oleju rozgrzać w rondlu, włożyć roladę, obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion, przykryć i dusić ok. 1 godziny. Mięso wyjąć. Do sosu z duszenia wlać śmietanę, wymieszać. Mąkę rozprowadzić odrobiną zimnej wody, dodać do sosu, zagotować.
Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzoną roladę pokroić w plastry. Podawać na zimno lub na ciepło podgrzaną w sosie.