Rolada z marchewką
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: ok. 1 godziny
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 1 kg mostka cielęcego
- 30 dag mieszanego mięsa mielonego
- opakowanie mrożonki marchewka mini
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki
- szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Marchewki mini ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić. Natkę opłukać, posiekać. Cebule obrać, posiekać. Mięso wymieszać z połową cebuli i natką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Cielęcinę umyć, osuszyć, oprószyć solą. Mięso rozciąć na pół, nie przecinając do końca, rozłożyć, ew. lekko rozbić na prostokąt. Na środku rozsmarować farsz z mięsa mielonego (brzegi zostawić czyste), rozłożyć połowę marchewek. Cielęcinę ciasno zwinąć, obwiązać nicią kuchenną lub dokładnie spiąć wykałaczkami.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć roladę, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pozostałą cebulę, przesmażyć. Mięso podlać bulionem, rondel przykryć, dusić na małym ogniu 1 godzinę. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać pozostałe marchewki, sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.