Rolada z indyka
Oryginalny wielkanocny przepis na świąteczny obiad proponuje Karol Strasburger. Porcja: 391 kcal Przygotowanie: ok. 120 minut Na 8 porcji
- Claudia
- pierś indyka (ok. 1 kg)
- łyżka winiaku
- 3 łyżki sklarowanego masła
- sól
- pieprz
Nadzienie: - 100 g bułki wrocławskiej bez skórki
- 1/2 szklanki mleka
- 300 g wieprzowiny bez kości
- 150 g pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- łyżka winiaku
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżki posiekanej natki
- imbir w proszku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso wieprzowe umyć, przepuścić przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pieczarki, posolić i dusić 10 minut. Połączyć z masą mięsną, dodać winiak, żółtka i natkę. Całość wymieszać z pianą ubitą z białek, doprawić solą, imbirem, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Pierś indyka opłukać, osuszyć, naciąć tak, aby powstał duży płat. Grubsze miejsca rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować przygotowanym nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć i mocno obwiązać bawełnianą nicią. Posmarować obficie częścią masła, ułożyć w brytfannie, obłożyć pozostałym masłem.
Mięso piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, często polewając powstałym sosem (w razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami gorącej wody). Pod koniec roladę podlać winiakiem. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Rada Karola:
Sklarowane masło uzyskujemy, kilkakrotnie podgrzewając je w niewysokiej temperaturze i za każdy razem usuwając z niego pozostałości z mleka w formie piany. Ten tłuszcz użyty do smażenia nie przypala się, za to nadaje potrawie wspaniały smak i aromat.
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera