Rolada schabowa
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 2 godzin
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:22
Reklama
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
Reklama
- 2 kg schabu
- 30 dag boczku wędzonego
- 20 dag mrożonego szpinaku
- jajko
- 3 pory
- olej
- sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
Reklama
Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.
Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.
Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.
Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.
Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.
Reklama
Reklama
Reklama