Rolada orzechowa
Porcja: 519 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 35 minut
- Moje Gotowanie
Na 10 porcji
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 40 g drożdży
- 80 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- tłuszcz do formy
Nadzienie:
- 150 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić dołek i wlać do niego podrośnięte drożdże. Posypać je cienką warstwą mąki i zaczekać, aż podrosną.
3 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki razem z letniem mlekiem. Wyrobić ciasto.
Masło podgrzać, lekko wystudzić. Dodać do ciasta. Ponownie wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawiać do ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać z orzechami.
Gdy ciasto podwoi objętość, dość cienko je rozwałkować. Posmarować orzechową masą. Zwinąć. Włożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałe żółtko roztrzepać. Wysmarować nim wierzch rolady. Roladę piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C .