Reklama

Na 10 porcji

Reklama

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 g drożdży
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • tłuszcz do formy

Nadzienie:

  • 150 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić dołek i wlać do niego podrośnięte drożdże. Posypać je cienką warstwą mąki i zaczekać, aż podrosną.

3 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki razem z letniem mlekiem. Wyrobić ciasto.
Masło podgrzać, lekko wystudzić. Dodać do ciasta. Ponownie wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawiać do ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Białka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać z orzechami.

Gdy ciasto podwoi objętość, dość cienko je rozwałkować. Posmarować orzechową masą. Zwinąć. Włożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Reklama

Pozostałe żółtko roztrzepać. Wysmarować nim wierzch rolady. Roladę piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C .

Reklama
Reklama
Reklama