Rolada biszkoptowa z makiem
Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 10-12 min
Oczekiwanie: 2 godz.
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
MASA:
- szklanka maku
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- aromat migdałowy
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 5 dag rodzynek
- łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
CIASTO:
- 8 żółtek
- 4 białka
- torebka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lcukier puder i rodzynki do posypania
Masa: mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 20 minut. Dokładnie odcedzić na gęstym sicie, dwukrotnie zemleć, przełożyć do rondla.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku wraz z miodem, łyżeczką aromatu migdałowego, bakaliami i przyprawami, dokładnie wymieszać. Dalej mieszając zagotować, wystudzić.
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt posmarować masą makową, zwinąć roladę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem i rodzynkami.