Reklama

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

Reklama

MASA:

  • szklanka maku
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat migdałowy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

CIASTO:

  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lcukier puder i rodzynki do posypania
Reklama

Masa: mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 20 minut. Dokładnie odcedzić na gęstym sicie, dwukrotnie zemleć, przełożyć do rondla.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku wraz z miodem, łyżeczką aromatu migdałowego, bakaliami i przyprawami, dokładnie wymieszać. Dalej mieszając zagotować, wystudzić.
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt posmarować masą makową, zwinąć roladę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem i rodzynkami.

Reklama
Reklama
Reklama