Rogaliki z jabłkami
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 12:58
Reklama
Składniki na 16 osób:
Reklama
- 3/4 kg jabłek
- 5 dag rodzynek
- szklanka cukru
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 2 szklanki mąki
- 15 dag mielonego twarogu
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- torebka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce podlać w rondlu odrobiną wody, dusić 15 minut. Wsypać połowę cukru, mieszać, aż się cukier rozpuści. Dodać skórkę i rodzynki, wymieszać.
Z mąki, twarogu, oleju, mleka, pozostałego cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, foremką wykroić krążki o średnicy 10 cm. Na każdy nałożyć duszone jabłka, złożyć na pół, dokładnie zlepić.
Reklama
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Reklama
Reklama
Reklama