Rogaliki krucho-drożdżowe
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 120 kcal
Składniki na 28 sztuk
- Moje Gotowanie
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki (40 dag) mąki krupczatki
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki śmietany
- 2 jajka (jedno białko zużyjemy do posmarowania rogalików)
- kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta cytryny
Na nadzienie (do wyboru)
- słoik konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych
- rodzynki
- posiekane orzechy włoskie lub migdały
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do blachy
Ciasto: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto (gdyby było za twarde, dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a te podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia i zawijać ciasto w rogal, zaczynając od szerszego boku.
Blachę lekko natłuścić, ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach rogaliki. Gdy wyrosną (ok. 15 min), posmarować białkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 170°C, aż się zarumienią. Można oprószyć cukrem pudrem.
Rogaliki można też nadziewać bardziej wyrafinowaną masą orzechową. Wystarczy zmieszać 10 dag zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych), 10 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietanki i kilka kropli esencji waniliowej.
1 z 2
lekcja_II
2 z 2
rogaliki-m