Rogale z nadzieniem
Przygotowanie: 50 min, pieczenie 50 min, dla 8 osób
- Naj
Opublikowano: 15.12.2008, 12:57
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 1,5 kostki masła
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 50 dag mąki
- szklanka mleka
- jajko
NADZIENIE:
- po 30 dag maku i cukru
- 6 dag masła
- 5 dag pokruszonych herbatników
- 2 białka
- cynamon
- rozkruszone goździki
Reklama
Masło roztop. Drożdże rozkrusz, wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i 1/2 szklanki letniego mleka. Odstaw na 30 min. Dodaj 1/2 masła, jajko, resztę cukru , mąki i mleka. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na 2 placki. Jeden posmaruj resztą masła i przykryj drugim, rozwałkuj i złóż. Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 2 razy. Mak sparz i zmiel, wymieszaj z rozpuszczonym masłem, herbatnikami, cukrem, pianą z białek i przyprawami. Z ciasta wykrój 2 trójkąty, na środku ułóż farsz, zwiń rogale. Piecz 50 min w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama