Risotto z pomidorami i parmezanem
Pyszne aromatyczne risotto z pomidorami to świetny pomysł na danie, które ucieszy całą rodzinę. Oto przepis!
- Claudia
Porcja: 397 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 250 g ryżu do risotta
- puszka pomidorów (w kawałkach)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 750 ml bulionu warzywnego
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie
- 100 g parmezanu
- 2 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zmniejszyć ogień i wsypać ryż. Smażyć chwilę, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie przezroczysty. Dodać pomidory (razem z płynem) i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, wlać wino. Gotować, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pół szklanki bulionu. Dusić, a gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną jego porcję. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie ugotowany al dente, a risotto nabierze kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oliwy, posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce.
Risotto podawać posypane suszonymi pomidorami, parmezanem i tymiankiem.