Risotto z kurkami i tymiankiem
Tymianek oprócz aromatu dodaje lekkości ciężkostrawnym potrawom. Jego nieco piekący smak to zasługa dużej zawartości olejków eterycznych o działaniu prozdrowotnym. Doskonały towarzysz tłustych mięs, potraw z roślin strączkowych, pasztetów, a także dań z grzybami. Służy też do aromatyzowania octu, oliwy i wywarów mięsnych.
- Claudia
PORCJA: 406 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
- cebula
- 2–3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu do risotto
- 75 ml białego wina
- 700 ml bulionu warzywnego
- 150 g kurek
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na połowie masła. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Po 2 minutach smażenia wsypać ryż. Podlać winem. Gdy ryż wchłonie wino, dolewać bulion, aż ryż ugotuje się na sypko (20–25 minut). Kurki oczyścić. Resztę masła rozgrzać. Wrzucić na niego kurki. Dodać połowę posiekanego tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Kurki ułożyć na ryżu. Udekorować pozostałym tymiankiem.