Risotto jarskie
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:11
Reklama
Na 4 porcje
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 kg mrożonej włoszczyzny
- 25 dag mrożonej fasolki szparagowej
- średni por
- mała cukinia
- cebula
- 5 dag startego parmezanu
- 2 kostki Rosołu drobiowo-grzybowego Kogutek WINIARY
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Reklama
Kostki rosołowe rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Por oczyścić, umyć, białą część pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cukinię i por. Dodać zamrożoną włoszczyznę, wlać 1/2 szklanki bulionu, dusić 10 minut.
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości, osączyć na sicie. Cebulę obrać i posiekać.
W rondlu rozgrzać resztę oleju, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, mieszając smażyć. Gdy ziarna staną się szkliste, zmniejszyć ogień. Wlewać po kilka łyżek bulionu i gotować, aż ryż wchłonie płyn (ok. 15 minut).
Ryż wymieszać z przygotowanymi warzywami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać startym parmezanem.
Reklama
Reklama
Reklama