Remoulade
Przygotowanie: 10 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:41
Reklama
Do zimnych mięs, wędlin, ryb, skorupiaków, sałatek
Należy do sosów przygotowywanych na bazie majonezu. Nazwy tej używa się też w stosunku do majonezu z musztardą, czosnkiem i pieprzem, dodawanego do różnych sałatek.
Na 1 i 1/2 szklanki
Reklama
- 250 ml majonezu
- 4 korniszony
- łyżka kaparów
- 2 gałązki świeżego lub łyżeczka suszonego estragonu
- 2 gałązki natki
- 2 filety anchois
- ugotowane żółtko
- sól, pieprz
Reklama
Korniszony pokroić w kostkę. Kapary przepołowić, większe posiekać. Świeży estragon i natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Anchois posiekać. Żółtko rozdrobnić widelcem.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nasza rada: ząbek czosnku rozgnieciony ze szczyptą soli nada mu bardziej ostry smak.
Reklama
Reklama
Reklama