Ratatuja
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 24 godziny
Gotowanie: 1 i 1/2 godziny
Porcja: 65 kcal

- Moje Gotowanie
- mały bakłażan
- cukinia
- po 2 strąki czerwonej i żółtej papryki
- 2 czerwone cebule
- strączek czerwonego chili
- po 2 łyżki tymianku i igiełek rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki (10 dag) cukru brązowego
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki octu owocowego (np. malinowego)
- sól
- 25 dag pomidorów z puszki
Warzywa umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę (o boku 1,5 cm). Czosnek obrać, posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Z papryczki chili usunąć nasiona, posiekać. Rozmaryn i tymianek posiekać. Wszystko włożyć do garnka z gorącą oliwą i dusić. Dodać cukier, ocet i pomidory.
Gotować około 1 i 1/2 godziny bez przykrycia, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ratatuja uzyska konsystencję syropu i będzie błyszcząca. Przyprawić solą, ostudzić. Odstawić na jeden dzień. Podawać do pieczonego mięsa.
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa