Ratatouille
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 14:14
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 1/2 kg pomidorów
- po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce świeżego tymianku, rozmarynu i cząbru (lub łyżeczka suszonych ziół prowansalskich)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- listek laurowy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Bakłażany oczyścić, opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut, a następnie opłukać i osączyć.
Papryki oczyścić, rozkroić, usunąć pestki, miąższ pokroić na paseczki. Cukinie oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki.
Cebule i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę, dodać pomidory, smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i listek laurowy. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 20 min. Posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama