Rakowa z paluszkami
- Claudia
Opublikowano: 02.12.2011, 12:30
Reklama
PORCJA: 468 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
DLA 4 OSÓB:
Reklama
- 4 raki lub 8 krewetek tygrysich (ugotowanych)
- 100 g mięsa kraba ( z puszki)
- pomidor
- kilka listków bazylii
- chili
- 1,5 ząbka czosnku
- 4 arkusze ciasta filo
- białko
- olej do smażenia
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- po 60 ml wytrawnego białego wina i wermutu
- 150 ml śmietany
- 80 g parmezanu
- sól
- pieprz
Reklama
Pomidor sparzyć, obrać, pokroić. Wymieszać z bazylią, szczyptą chili, 1/2 ząbka czosnku i mięsem kraba. Doprawić solą i pieprzem. Arkusze ciasta rozwinąć, krawędzie posmarować białkiem. Na każdy nałożyć farsz i zrolować. Smażyć ok. 2 minuty w dużej ilości oleju. Osączyć. Szalotki obrać. Razem z resztą czosnku posiekać. Zeszklić na maśle, wlać bulion, wino i wermut, zagotować. Dodać śmietanę oraz starty parmezan. Chwilę gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przecedzić. Raki lub krewetki rozłożyć do miseczek i zalać zupą.
Reklama
Reklama
Reklama