Ragout z ciecierzycą
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 25 minut
Porcja: 470 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
● 15 dag masła
● 3 cebule
● 3 ziemniaki
● puszka ciecierzycy (40 dag)
● puszka pomidorów bez skórki
● 20 dag cienkiej kiełbasy
● 2 łyżki oliwy
● łyżeczka nasion gorczycy
● łyżeczka mielonej kolendry
● łyżeczka mielonej kurkumy
● sól
● 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi, ale nie smażyć! Zdjąć z ognia, dokładnie zebrać łyżką pianę. Sklarowane masło ostrożnie przelać do garnka, tak by ewentualny osad został na dnie rondelka. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki, zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.
Do cebuli dodać ziemniaki, nieco soli oraz pieprz cayenne. Zmniejszyć gaz, dusić dalej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki, włożyć na rozgrzaną oliwę, posypać gorczycą, kolendrą i kurkumą. Podsmażyć kilka minut. Dodać do garnka wraz z ciecierzycą i pomidorami. Podgrzać kilka minut razem.
1 z 4
l2-m
2 z 4
l2
3 z 4
l1
4 z 4
l3