Racuszki z rodzynkami
Przygotoanie: 50 minut
Oczekiwanie: 1 godz. 10 min.
- Moje Gotowanie
SZTUKA: 50 kalorii
SKŁADNIKI NA OK. 40 SZTUK
- 2 łyżki rodzynek
- 40 ml żubrówki
- 3 łyżki masła
- sól, gałka muszkatołowa
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- łyżeczka cukru
- 5 dag serka ricotta lub twarożku naturalnego
- olej do smażenia
- 4 łyżki cukru pudru do posypania
Rodzynki zalać wódką, odstawić na 1 godzinę. Szklankę wody zagotować z masłem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Do gotującego się płynu od razu wsypać mąkę, podgrzewać około minuty, energicznie mieszając, aż składniki się połączą i masa zacznie odstawać od ścianek garnka i od łyżki.
Masę przełożyć do miski, nieco przestudzić. Cały czas mieszając, wbijać po jednym jajka. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Do ciasta dodać rodzynki wraz z wódką, cukier, serek ricotta lub twarożek i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dwiema zwilżonymi wodą łyżeczkami nabierać niewielkie porcje ciasta, formować racuszki i smażyć na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.