Racuchy na maślance
Racuchy z truskawkami - skosztujmy tej pyszności póki sezon na truskawki w pełni.
- Claudia
PORCJA: 524 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
● 5 łyżek masła
● 350 g truskawek
● 2 jajka
● 2–3 łyżki cukru
● 250 ml maślanki
● łyżka soku z cytryny
● 300 g mąki
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● szczypta soli
● cukier puder do posypania
2 łyżki masła stopić i przestudzić. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, owoce pokroić w plasterki. Jajka utrzeć z cukrem i solą. Wlać maślankę, sok z cytryny i stopione masło. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować. Wymieszać z truskawkami. Na patelni rozgrzać resztę masła. Wylewać porcje ciasta, formując okrągłe, cienkie racuchy. Smażyć na złoty kolor, po 2–3 minuty z każdej strony. Placuszki podawać oprószone cukrem pudrem.