Reklama

Składniki:

Reklama
  • Tortilla pszenna 20-25 cm dwie sztuki
  • Podgrzybek świeży lub mrożony 50g
  • Kiełbasa chorizo 60g
  • Ser tarty (mozarella) lub inny miękki ok. 100g
  • Ziemniak średni ugotowany sztuka
  • Kolendra świeża (posiekana) łyżka
  • Śmietana 18% łyżka
Reklama

Etapy przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię kładziemy pokrojoną w plasterki chorizo. Gdy tłuszcz z chorizo się wytopi, dodajemy pokrojone w kostkę podgrzybki, cebulkę i czosnek (cienkie plasterki). Smażymy jeszcze przez 3-4 min. dodajemy posiekana świeżą kolendrę, sól i świeżo mielony pieprz. Gotowy farsz wykładamy na tortillę pszenną, dodajemy kawałki (plasterki) ugotowanych ziemniaków i zasypujemy tartym serem (może być mozarella). Smażymy na teflonowej patelni na masełku i na średnim ogniu, aż tortilla się zrumieni i ser rozpuści, przykrywamy patelnię talerzem i przytrzymując ręką odwracamy do góry spodem. Na patelnię ponownie kładziemy trochę masła, zsuwamy z talerza tortillę nie przesmażoną stroną i zmniejszając jeszcze ogień, smażymy do zrumienienia się drugiej strony. Gotowe quesadillas kroimy na osiem części i podajemy z kwaśną śmietaną.
Przepis autorstwa Patricka Hanna – szefa Kuchni Blue Cactus

Reklama
Reklama
Reklama