Reklama
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Reklama

Ziemniaki i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do osobnych misek. Z masy ziemniaczanej odsączyć zbierającą się wodę. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków. Dodać marchew, wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Połowę oleju rozgrzać na patelni, łyżką wyłożyć masę warzywną.
Uformować gruby placek, smażyć, aż spód będzie zrumieniony. Patelnię zdjąć z ognia, placek nakryć dużym talerzem, odwrócić patelnię. Placek przełożyć z talerza na patelnię i dosmażyć z drugiej strony na reszcie oleju. Podawać z keczupem.

Reklama
Reklama
Reklama