Pyszny deserek
Porcja: 516 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 10 porcji
- Claudia
Opublikowano: 05.11.2008, 07:50
Reklama
Składniki:
- 2 galaretki o dowolnych smakach
- puszka skondensowanego niesłodzonego mleka
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 białka
Reklama
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, zmiksować (na najwyższych obrotach) z mlekiem z puszki. Wlać do tortownicy, wstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do kremówki razem z ostudzoną żelatyną. Masę wylać na warstwę mleczną i wstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę przygotować w 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą wylać na wierzch deseru, schłodzić.
Reklama
Reklama
Reklama