Pyszne słodkości na Sylwestra
Przekąski, ciepłe dania... Bez nich się nie obędzie! Ale to pyszne słodkości są zwieńczeniem każdego przyjęcia. Podczas Sylwestra również. Co przygotować?
Opublikowano: 27.12.2016, 11:00
Reklama
Sylwestrowe słodkości
Niezależnie od tego, czy planujesz domówkę z przyjaciółmi czy kameralne powitanie Nowego Roku w gronie rodzinnym, nie powinno tego wieczoru zabraknąć pysznych słodkości. Znane desery interpretujemy na nowo, nadając im nieco innego smaku.
Reklama
Przepisy na pyszne desery (nie tylko na Sylwestra!)
Tiramisu z likierem
- 250 g serka mascarpone;
- 150 g cukru;
- 100 ml likieru kakaowego;
- 16 niewielkich ciasteczek korzennych;
- 3 żółtka i 3 białka;
- wiśnie z nalewki lub konfitury;
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao;
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mascarpone zmieszaj z likierem. Żółtka utrzyj z cukrem,aż masa nabierze białego koloru i stanie się puszysta.
- Do mascarpone dodaj pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Powoli połącz z przygotowaną masą jajeczną. Ciasteczka drobno pokrusz. Połowę włóż do czterech dużych pucharków.
- Nałóż jedną warstwę kremu z likierem. Dodaj resztę ciasteczek i wiśnie. Na wierzchu ułóż jeszcze jedną warstwę kremu. Wstaw na cztery godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp gorzkim kakao. Tiramisu jest lepsze, jeśli przygotujesz je dzień wcześniej.
Deser z malinami
- 500 ml śmietany kremówki;
- 450 g malin np. mrożonych;
- 400 g brzoskwiń z puszki;
- 200 g cukru;
- 200 ml słodkiego likieru sherry;
- 20 podłużnych biszkoptów;
- laska wanilii;
- 6 żółtek
Przygotowanie:
- Mleko z przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Żółtka ubij z cukrem na bladożółtą puszystą masę. Stopniowo do masy żółtkowej wlej gorące mleko i zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Przecedź przez sitko i przelej z powrotem do rondla. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wrzuć 300 g malin. Dodaj osączone i pokrojone na cząstki brzoskwinie. Wlej 6 łyżek syropu z brzoskwiń oraz sherry i odstaw na 1 godz. Śmietanę ubij. Owoce rozłóż do pękatych pucharków o pojemności 250 ml. Ułóż po 2 biszkopty, przełamane na 3 części. Polej je sokiem z sherry. Kolejną warstwą będzie sos jajeczny. Przykryj deser bitą śmietaną. Przybierz resztą malin. Schłodź w lodówce 4 godziny.
Galaretka z granatem i... szampanem
- 1/2 litra półsłodkiego szampana;
- 100 g cukru;
- owoc granatu;
- 6 listków żelatyny;
- bita śmietana
Przygotowanie:
- Cukier wsyp do rondelka i wlej 100 ml wody. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.
- Do miski odciśnij żelatynę z wody i przełóż do syropu cukrowego. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
- Granat rozetnij i wydobądź miąższ. Dodaj do mieszanki.
- Do syropu po ściance garnka delikatnie wlej szampana. Zamieszaj, wystarczy raz, i przelej do dekoracyjnych kielichów. Wstaw do lodówki na całą noc. Możesz podać z dodatkiem bitej śmietany. Galaretka wygląda niezwykle efektownie, gdy pozwolisz jej stężeć w lekko przechylonym kieliszku.
Mus czekoladowy
- 250 ml śmietany kremówki;
- 150 g gorzkiej czekolady;
- 6 pomarańczy i 2 jajka;
- 3 łyżki brązowego cukru;
- 2 łyżki likieru pomarańczowego;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy;
- 1/2 laski wanilii przekrojonej wzdłuż na pół
Przygotowanie:
Reklama
- Czekoladę grubo pokrój i stop w kąpieli wodnej. W oddzielnym naczyniu, także w kąpieli wodnej, ubij trzepaczką śmietanę z jajkami i 2 łyżkami wody.
- Zdejmij z ognia. Pomieszaj drewnianą łyżką ze stopioną czekoladą. Dodaj likier i skórkę pomarańczową.
- Mus rozłóż do pękatych szklanek lub kieliszków do koniaku. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Z 3 pomarańczy wyciśnij sok (ok. 200 ml). Pozostałe obierz z białej skórki i nad miseczką ostrym nożem wytnij ze środka cząstki. Powstały sok dolej do już wyciśniętego, ewentualnie uzupełnij likierem, tak aby płynu było ok. 300 ml.
- Cukier skarmelizuj na patelni. Wlej sok i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj wydobyte z laski wanilii ziarenka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź odrobiną zimnej wody.
- Syrop zdejmij z ognia. Włóż do niego cząstki pomarańczy i wystudź. Mus wyjmij z lodówki i podaj z dodatkiem pomarańczy w syropie.
Reklama
Reklama
Reklama