Reklama

Składniki

Reklama
  • 1 jajko
  • 1 zmiksowana dynia
  • odrobinka parmezanu1 łyżeczka soli
  • troszkę gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu odrobina goździków
  • 4-5 szklanek mąki sos szałwiowy - 1 szklanka masła, 2 łyżki szałwii
Reklama

Sposób przygotwania
W pierwszej kolejności połącz wszystkie składniki (z wyjątkiem mąki) w przestrzennym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, po 1/2 filiżanki na raz, aż ciasto stanie się trudne do wymieszania. Umieść ciasto na blacie i nadal dodawaj mąki, aż ciasto przestanie się lepić.

Co dalej?
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Następnie chwyć ciasto i zwiń je w kształt grubego sznurka. Za pomocą noża potnij je na kawałki - kształt kopytek. Umieść kopytka w wodzie i mieszaj od czasu do czasu, żeby nie skleiły się ze sobą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyjmij łyżką z wody. Umieść ugotowane kopytka w misce z odrobiną oliwy z oliwek, aby powstrzymać sklejanie. Aby zrobić sos szałwiowy stop masło, podgrzewając je w rondlu. Zdejmij je z ognia, dodaj 2 łyżki szałwii i postaw ponownie na ogniu, ciągle mieszając aż lekko zbrązowieje, ale nie będzie spalone. Na koniec polej kopytka obficie sosem!
SUPER PRZEPIS KOPYTKA Z MASŁEM SZAŁWIOWYM
Przeczytaj również:
Kopytka boczkiem na jesień 2016
Makaron z dyni

Reklama
Reklama
Reklama