Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • na ciasteczka:
  • 400 g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
  • 340 g mąki
  • 150 g Cukru pudru DIAMANT
  • 150 g Cukru drobnego
  • 4 duże białka
  • 20 g cynamonu
  • na polewę:
  • 80 g Cukru do polew DIAMANT
  • 8 ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy)
Reklama


WYKONANIE:
Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160°C. Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny). Ciasteczka można zapakować na prezent – zapakować w celofan i przewiązać rafią.

Reklama
Reklama
Reklama