Pyszne ciasteczka cynamonowe!
Nadszedł sezon na ciasteczka. Najlepsze są te cynamonowe, sprawdźcie nasz przepis.
- kobieta.pl
Opublikowano: 20.11.2015, 13:08
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- na ciasteczka:
- 400 g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
- 340 g mąki
- 150 g Cukru pudru DIAMANT
- 150 g Cukru drobnego
- 4 duże białka
- 20 g cynamonu
- na polewę:
- 80 g Cukru do polew DIAMANT
- 8 ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy)
Reklama
WYKONANIE:
Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160°C. Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny). Ciasteczka można zapakować na prezent – zapakować w celofan i przewiązać rafią.
Reklama
Reklama
Reklama