Puszysty piętrus
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: ok. 1 godziny
Porcja: 310 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 13:55
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 24 okrągłe biszkopty
- 1/2 l śmietany 12%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 5-7 kropli aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki słabej herbaty
- łyżeczka rumu
- kilka kropli soku z cytryny
Reklama
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, lekko podgrzać, rozpuścić.
Śmietanę starannie wymieszać z wiórkami, cukrem pudrem, aromatem, schłodzić. Dodać żelatynę, wymieszać na jednolitą masę.
Ostudzoną herbatę wymieszać z rumem i sokiem z cytryny. Biszkopty maczać w płynie, wkładać do wysokich szklanek, przekładając je tężejącą masą śmietankową. Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama