Pumpkin pie - ciasto dyniowe
Koniecznie upiecz jesienią!
- kobieta.pl
Opublikowano: 04.11.2013, 09:20
Reklama
- ciasto kruche na spód (może być gotowe)
- dynia
- puszka mleka słodzonego skondensowanego
- dwie duże łyżki serka mascarpone
- łyżeczka przyprawy do pierników
- pół szklanki soku pomarańczowego
- łyżeczka cynamonu
- bita śmietana do dekoracji
Reklama
Formę do tarty wylepiamy kruchym ciastem, podpiekamy przez 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, blendujemy na gęstą masę (potrzebujemy około 350g). Mleko skondensowane łączymy z jajkami i mascarpone, miksujemy. Następnie dodajemy dynię i przyprawy. Mieszamy. Masę przelewamy na spód ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (aż masa się ładnie zetnie). Podajemy z bitą śmietaną, można dodać polewę toffii.
Reklama
Reklama
Reklama