Pulpety z marchewką i cukinią
Przepis na pulpeciki z warzywami. Smacznego!
- Naj
●czerstwa kajzerka
●cebula
●4 łyżki oliwy
●4 łyżki natki
●40 dag mięsa mielonego
● jajko
●żółtko
● łyżka musztardy
●5 dag żółtego sera
●sól
●pieprz
●duża cukinia
●4 marchewki
●2 małe cukinie
●5 małych cebulek
● 2 łyżki oliwy
● 2 łyżki octu winnego
●300 ml bulionu mięsnego z kostki
●30 g masła
[adsense]
Kajzerkę namocz, odciśnij. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Do mięsa dodaj kajzerkę, cebule, połowę natki, jajko, żółtko, musztardę i starty ser, wyrób na jednolitą masę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 8 pulpetów. Dużą cukinię umyj, osusz, pokrój wzdłuż na 8 cienkich plastrów. Każdy pulpet owiń plastrem cukinii, zepnij wykałaczką. Marchewki i małe cukinie umyj, pokrój w spore słupki. Cebulki obierz, wymieszaj z oliwa i octem winnym, oprósz sola i pieprzem, ułóż na blasze. Piecz 20 min w temp. 180°C. Dołóż marchewkę i piecz kolejne 20 min. Pulpety obsmaż po 4 min z każdej strony na reszcie oliwy, przełóż na blachę. Sos ze smażenia wymieszaj z masłem i ciepłym bulionem z kostki oraz reszta natki, wlej do blachy, włóż słupki cukinii. Piecz całość 15 min w temp. 180°C. Podawaj z surówką z czerwonej kapusty.