Pulpety w sosie pomidorowym
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 510 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 22.04.2005, 08:31
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- cebula
- czerstwa kajzerka
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki posiekanej natki
- olej
- duża puszka pomidorów bez skóry (850 g)
- 2 cebulki dymki
- 3 łyżki oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Reklama
Dymki oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać z rondlu, zeszklić dymkę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy, dusić 2-3 minuty.
Dodać pomidory z zalewą, gotować 20 minut. Zmiksować, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać do mięsa wraz z kajzerką, jajkiem i natką, wymieszać, przyprawić. Uformować małe pulpeciki, usmażyć w gorącym oleju. Podawać polane sosem pomidorowym.
Reklama
Reklama
Reklama