Reklama

● kajzerka
● cebula
● 4 łyżki oliwy
● 60 dag mięsa mielonego z drobiu
● 2 łyżki natki
● jajko
● żółtko
● łyżka musztardy
● 5 dag żółtego sera
● sól
● pieprz
● duża cukinia
● po 40 dag małych marchewek i małej cukinii
● 25 dag małych cebulek
● 2 łyżki octu winnego
● 2 łyżki oliwy do smażenia
● 2 łyżki masła
● 300 ml bulionu mięsnego (z kostki)
● 2 łyżki natki pietruszki
Kajzerkę namocz, odciśnij. Cebule posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Mięso wymieszaj z bułką, cebulą, natką, jajkiem, żółtkiem, musztardą i startym serem na jednolitą masę, przypraw do smaku. Uformuj pulpety. Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na plastry. Każdy pulpet owiń plastrem cukinii, zepnij wykałaczką. Marchewki i cukinie umyj, pokrój w słupki. Cebulki wymieszaj z pozostałą oliwą i octem, oprósz solą i pieprzem, wyłóż na blachę. Piecz 20 min w temp. 1800C. Włóż marchewkę i piecz 20 min. Pulpety obsmaż na oliwie, przełóż na blachę. Sos ze smażenia wymieszaj z masłem, ciepłym bulionem i natką, wlej do blachy, włóż cukinie. Piecz 15 min w temp. 180 0C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama