Pulpety do zup i bulionów
Wzbogacą smak bulionu, sprawią, że zwykły rosół stanie się wykwintnym i jednocześnie pożywnym, sycącym daniem.
- Naj
Opublikowano: 07.03.2007, 15:48
Reklama
Przygotowanie 30 minut
Porcja 180 kcal
Reklama
- 15 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
- cebula
- czerstwa kajzerka
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- po łyżce mąki, posiekanej natki i majeranku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Reklama
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z umytą i osuszoną, pokrojoną na kawałki wątróbką. Bułkę namocz w wodzie, odciśnij. Wszystko przepuść przez maszynkę. Dodaj jajka, natkę, przyprawy, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę tartej bułki. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formuj małe kulki i obtaczaj je w mące. Gotuj w osolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie, rosole lub bulionie.
Reklama
Reklama
Reklama