Pulpeciki z sosie kaparowym
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 15:05
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka, koperek, tymianek)
- ząbek czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- jajko
- 2 łyżki kaparów
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka vegety
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Reklama
Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Marchewkę, cebulę i czosnek wymieszać z mięsem z indyka, dodać jajko, zioła i bułkę tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić gładką masę. Wilgotnymi rękami uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć pulpety, smażyć kilka minut ze wszystkich stron na złoto. Zdjąć, trzymać w cieple.
Masło stopić, wsypać mąkę, mieszając zrumienić. Zdjąć z ognia, wlać mleko, dodać vegetę. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać kapary, wymieszać, przyprawić. Pulpety polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama