Pulpeciki z pikantnym sosem
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 21:55
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
KOTLECIKI:
Reklama
- czerstwa bułka
- cebula
- 25 dag mielonej wołowiny
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- 8 dag sera feta
- sól, zioła prowansalskie, ostra papryka
- olej
SOS:
- puszka całych pomidorów (40 dag)
- pęczek dymki
- 1/2 pęczka natki
- 2 łyżki kaparów lub pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz, cukier
Reklama
- Kotleciki: bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać. Oba rodzaje mięsa włożyć do miski, dodać jajko, cebulę, szczyptę ziół prowansalskich i bułkę, wyrobić. Przyprawić solą i szczyptą papryki.
- Ser pokroić w kostkę. Z masy mięsnej lepić małe placuszki, na środku kłaść po kawałku sera i formować kotleciki.
- Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotleciki, zdjąć.
- Sos: pomidory osączyć, pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wlać 3 łyżki zalewy.
- Dymki pokroić w krążki. Natkę posiekać. Dymki, natkę i kapary dodać do pomidorów, wymieszać. Sos przyprawić chili, solą, cukrem i pieprzem.
- Kotleciki podawać z sosem, do ryżu lub ziemniaków.
Reklama
Reklama
Reklama