Pudding chia: jak go zrobić?
Pudding chia to kulinarny trend, który króluje w kuchniach od kilku miesięcy. Jak go zrobić? I dlaczego cieszy się taką popularnością?
- Redakcja
Pudding chia zrobiony jest przede wszystkim z nasion chia. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować pudding chia - warto nadrobić zaległości!
Pudding chia: jak go zrobić?
Pudding chia, choć wygląda specyficznie, wcale nie jest trudny do przygotowania. Jak powstaje pudding chia? Przede wszystkim - potrzebujesz nasion chia, które stanowią podstawowy składnik pudding chia. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel. Aby powstał pudding chia, należy je namoczyć właśnie w wodzie, a jeśli chcemy dodać im trochę smaku - można namoczyć je w mleku. Pudding chia świetnie smakuje zrobiony na mleku owsianym, ryżowym lub sojowym. Wymieszaj nasiona chia z dziewięciokrotnie większą ilością płynu np. 1 łyżkę w niecałe pół szklanki płynu. Jak zrobić pudding chia? Aby pudding chia wyszedł dobry, należy co jakiś czas go wymieszać co jakiś czas, bo nasiona chia, wchłaniając płyn, gęstnieją. Po kilkunastu minutach (mieszając od czasu do czasu), odstaw pudding chia na kilka godzin (pudding chia przygotowany wieczorem i wstawiony do lodówki, będzie idealny na śniadanie). Na koniec wystarczy dodać świeże owoce, mus owocowy czy bakalie i pudding chia gotowy. Pudding chia możesz też przygotować z dodatkiem przypraw, jak cynamon czy kardamon.
Pudding chia: magiczny składnik
Pudding chia to przede wszystkim nasiona chia. Czym one właściwie są? Chia to nic innego jak szałwia hiszpańska - roślina pochodząca z Meksyku, której owocami są właśnie nasiona chia. Charakteryzują się one bardzo szerokim spektrum działania prozdrowotnego. Nasiona chia, ze względu na swoje różnorodne właściwości, mają częste zastosowanie w kuchni. Nie stanowią jedynie składnika, który tworzy pudding chia. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
- jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
- dodatek do koktajli
- zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
- do puddingi, sosy, zagęszczanie zup.
Nasiona chia: właściwości
Nasiona chia, z których powstaje pudding chia, stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nasiona chia zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej). Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Nasiona chia na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pudding chia jest idealną sycącą przekąską.