Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CIASTO:

Reklama
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100-120 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do formy
  • szczypta soli

KREM:

  • 40 dag jasnych i ciemnych winogron bez pestek
  • szklanka śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1 cytryny
  • torebka budyniu waniliowego
Reklama

Ciasto: mąkę przesiać przez sito, masło stopić, mleko podgrzać. Mąkę, masło, mleko, drożdże, cukier i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przykryć, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny. Masę dodawać powoli do ubitej kremówki, ostrożnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą śmietanową.
Winogrona oderwać od gałązek, umyć, osuszyć. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, oprószyć mąką. Włożyć ciasto, wysoko wylepić brzegi, wlać krem śmietanowy, na środek wsypać winogrona, wierzch wyrównać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec 50 minut w temperaturze 180 st C. Ciasto ostudzić, wierzch obficie posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama