Puchaty placek
Przygotowanie: 1 godz
Oczekiwanie: 40 min
Pieczenie: 50 min
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CIASTO:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- łyżeczka suszonych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 100-120 ml mleka
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i mąka do formy
- szczypta soli
KREM:
- 40 dag jasnych i ciemnych winogron bez pestek
- szklanka śmietany kremówki
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- sok z 1 cytryny
- torebka budyniu waniliowego
Ciasto: mąkę przesiać przez sito, masło stopić, mleko podgrzać. Mąkę, masło, mleko, drożdże, cukier i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przykryć, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny. Masę dodawać powoli do ubitej kremówki, ostrożnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą śmietanową.
Winogrona oderwać od gałązek, umyć, osuszyć. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, oprószyć mąką. Włożyć ciasto, wysoko wylepić brzegi, wlać krem śmietanowy, na środek wsypać winogrona, wierzch wyrównać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec 50 minut w temperaturze 180 st C. Ciasto ostudzić, wierzch obficie posypać cukrem pudrem.