Puchar wiśniowy
Smakowity deser na letnie miesiące. Życzymy smacznego!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 20.06.2013, 07:16
Reklama
Porcja: 245 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 600 g wiśni
- 40 ml wiśniówki
- 250 ml białego wina
- kieliszek białego porto
- 60 g brązowego cukru
- laska cynamonu
- 400 g kremowego serka
- 100 g mascarpone
- 40 ml soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
Reklama
Wiśnie umyć, wyjąć pestki, zalać wiśniówką. Odstawić na 30 minut. W rondlu zagrzać wino, porto, cukier, cynamon i gotować, aż płyn zgęstnieje. Dodać wiśnie z wiśniówką i gotować 2–3 minuty. Serek połączyć z mascarpone, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Rozłożyć do pucharków. Zalać płynem, dodać owoce. Schłodzić.
Reklama
Reklama
Reklama