Puchar truskawkowo-czekoladowy
Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 35 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:28
Reklama
Dla 4 osób
Reklama
Krem truskawkowy
- 1/2 szklanki truskawkowego przecieru
- szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- kieliszek rumu
- łyżeczka zagęstnika do śmietany
Krem cytrynowy
- 2 cytryny
- szklanka śmietanki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki zagęstnika do śmietany
Do dekoracji
- 100 g truskawek
- polewa czekoladowa
Reklama
Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru i zagęstnikiem. Wymieszać z przecierem i rumem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Zagotować śmietankę Wlać cały czas ubijając na parze. Zdjąć z ognia. Ubijać, aż masa wystygnie. Z cytryny po uprzednim sparzeniu wycisnąć sok. Białka ubić z pozostałym cukrem. Razem z sokiem z cytryny i zagęstnikiem dodać do śmietanowo-żółtkowej masy. Delikatnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki. Do pucharków rozłożyć w równych częściach oba kremy. Polać czekoladową polewą. Udekorować truskawkami.
Reklama
Reklama
Reklama