Reklama

● 300 ml wody
● 130 g masła
● 150 g mąki
● 4 jajka
● sól.
Zagotuj wodę z masłem. Wsyp mąkę i zmiksuj na gładką masę. Zestaw z ognia, chwilę pomiksuj, wbij jajka (zimne, prosto z lodówki), wsyp szczyptę soli. Mieszaj masę, aż stanie się błyszcząca. Nagrzej piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrą łyżką do zupy nakładaj na papier porcje ciasta, zachowując spore odstępy, bo urośnie. Piecz ok. 15 min, nie otwierając piekarnika. Po tym czasie natnij ptysie z boku dość głęboko i wstaw jeszcze do pieca, aby się dosuszyły (na ok. 5–10 min).
[adsense]
SKŁADNIKI:
● 30 dag piersi kurczaka
● sól
● pieprz
● mielona papryka
● łyżka oleju
● pęczek szczypioru
● 2 ząbki czosnku
● czerwona papryka
● 15 dag żółtego sera
● 5 łyżek majonezu
● 2 łyżeczki musztardy
Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawami i odstaw na 15 min. Usmaż na oleju, ostudź i posiekaj. Posiekaj także szczypior, czosnek oraz oczyszczoną z nasion paprykę. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Połącz wszystkie składniki, przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszaj z majonezem i musztardą. Gotowym farszem napełnij połówki ptysiów, złóż po dwie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama