Reklama

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

Reklama
  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • 25 dag mąki
  • 5-6 jajek
  • łyżka żelatyny
  • 1/2 kg truskawek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
Reklama

Szklankę wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać podgrzewając. Zdjąć z ognia, wbić jajko, wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić pozostałe jajka, mieszając ostudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką, wycisnąć na papier 12 rozetek. Piec 25 minut w temp. 225°C (na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Gorące ptysie przekroić, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Truskawki umyć. 30 dag owoców zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito. Resztę pokroić w plasterki.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści, dodać do musu truskawkowego, schłodzić. Kremówkę ubić, wymieszać z tężejącym musem.
Kremem i pokrojonymi truskawkami wypełnić ptysie, przykryć, oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama