Ptysie z kremem
Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 25 minut
Sztuka: 370 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
- 1/2 kostki masła (10 dag)
- 25 dag mąki
- 5-6 jajek
- łyżka żelatyny
- 1/2 kg truskawek
- 10 dag cukru
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
Szklankę wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać podgrzewając. Zdjąć z ognia, wbić jajko, wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić pozostałe jajka, mieszając ostudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką, wycisnąć na papier 12 rozetek. Piec 25 minut w temp. 225°C (na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Gorące ptysie przekroić, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Truskawki umyć. 30 dag owoców zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito. Resztę pokroić w plasterki.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści, dodać do musu truskawkowego, schłodzić. Kremówkę ubić, wymieszać z tężejącym musem.
Kremem i pokrojonymi truskawkami wypełnić ptysie, przykryć, oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.